De juiste lesmethode uitkiezen

      Geen reacties op De juiste lesmethode uitkiezen

Je bent opzoek naar een nieuwe lesmethode wat beter aansluit op je leerlingen. Het is belangrijk dat lesmethodes blijven veranderen met de tijd. Je wilt hier natuurlijk de tijd voor nemen en de juiste keuze maken. Hoe doe je dit?

1.     Oriënteren

Je bent waarschijnlijk het langst bezig met de eerste stap: onderzoeken wat de behoeften van de school en de leerlingen zijn. Allereerst wil je weten waarom je de huidige lesmethode voor vmbo leerlingen wilt veranderen. Je kunt hierbij denken aan de lesinhoud zoals activiteiten, interactie met leerlingen, meegeleverde lesmateriaal en de werking hiervan. Met behulp van al deze informatie maak je een lijst met verschillende methodes. 

2.     Lijst verkleinen

Nu mag je de lijst met alle gevonden methodes verkleinen naar drie methodes. Met een te lange lijst is een keuze maken erg lastig. Vraag, voor de drie overgebleven methodes, een proefexemplaar aan zodat je elke methode goed kan uittesten. Zo krijg je een beter beeld van elke lesmethode en is het maken van een keuze makkelijker. Vraag daarnaast ook na of er een digitale leeromgeving verkrijgbaar is die je kan inzien en vraag aan andere scholen naar de ervaringen met de lesmethodes.

3.     Kiezen

Samen met je collega’s kies je de juiste lesmethode voor vmbo leerlingen uit. Met je collega’s en de uitgever bespreek je de laatste punten en vragen die je eventueel nog hebt. Ook bespreek je het budget en de duur van het contract. Je kunt ervoor kiezen een meerjarencontract af te sluiten, maar je kunt er ook voor kiezen lesmateriaal voor een bepaalde periode uit te testen. Zo kan je ook testen of de nieuwe lesmethode goed aansluit aan de wensen van de vmbo leerlingen. Daarnaast is er ruimte voor feedback aan de uitgever en voor verbetering en ontwikkeling van de lesmethodes.

Heb je zelf nog tips voor het uitkiezen van een nieuwe lesmethode voor vmbo leerlingen? Laat het ons graag weten!