28 oktober 2021

De voordelen van klassikaal leren

2 min read
Online training

Tegenwoordig kan je je werk gemakkelijk combineren met een studie. Je bent niet meer verplicht om elke dag naar school te gaan om een studie te kunnen volgen. Je kan je studie online volgen. Soms heb je een Online training maar het grootste deel van de tijd ben je bezig met zelfstudie. Dit klinkt natuurlijk ideaal, leren wanneer jij tijd hebt. Maar dit is natuurlijk niet hetzelfde als het ouderwetse klassikaal leren. 

Afstand in het klaslokaal

Wanneer je klassikaal aan het leren bent ben je samen met heel je klas en de docent. Jullie zitten in één lokaal en er is geen afstand tussen elkaar. Wat ik hiermee bedoel is op het moment dat je alleen vanuit je kamer via Teams of Skype lessen aan het volgen bent dat je voelt dat er een afstand is. Een afstand tussen zowel jou en de docent als jou en de andere leerlingen. Samen in een klaslokaal zitten geeft een andere sfeer af dan het alleen in je kamer zitten en naar een scherm kijken. Je hebt minder contact met de rest en bent alleen maar op jezelf gericht.

Contact met klasgenoten

Het voelen van de afstand komt terug in het gevoel van het missen van contact. Hoe je normaal gesproken als je iets niet begrijpt het even snel aan je klasgenoot kon vragen, zit er nu niemand naast je om iets aan te vragen. Hoe je soms stiekem even tussen de uitleg van de docent door iets vertelde over de voetbalwedstrijd van gister aan je klasgenoot, kan dat nu niet meer. Het contact in een klaslokaal is veel meer aanwezig en bij het thuis leren eigenlijk helemaal niet. 

Bij leren hoort een docent

In een klaslokaal voelt het veel gemakkelijker en natuurlijker om een vraag te stellen aan de docent. Je hebt meteen een op eencontact met de docent. Je kan gemakkelijk je hand opsteken of even naar de docent toe lopen met een vraag. Dit voelt heel anders aan dan het via de microfoon van je laptop of via het chatbalk een vraag stellen. Klassikaal les volgen is veel persoonlijker en het is erg lastig om via online lessen iedereen te betrekken in de stof. Hoe de docent eerst gemakkelijk een vraag kon stellen en iemand aanwees voor een antwoord, kan hij nu niet meer om zich heen kijken of er handen in de lucht zijn tijdens een online les. 

Voordelen van het klassikaal leren

Klassikaal leren levert een hoop voordelen op. Tijdens het volgen van een les in een klaslokaal voel je geen afstand tussen jezelf met de andere leerlingen en docent. Deze afstand voel je wel als je een online les volgt in je eentje. Klassikaal les volgen zorgt ervoor dat je makkelijker en persoonlijker contact met zowel je klasgenoten als docent kan hebben. Je kan sneller je docent aanspreken met een vraag en ook sneller een antwoord daarop ontvangen. Wat vind jij fijner? Online leren of klassikaal leren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *