Hoe behaal je je heftruckcertificaat?

      Geen reacties op Hoe behaal je je heftruckcertificaat?

Wil je werken als heftruckchauffeur of wil je je takenpakket binnen je huidige baan in de logistiek uitbreiden? Dan is het een slim idee om een heftruckcertificaat te behalen. Met een heftruckcertificaat kun je aantonen dat je geschikt bent om een heftruck te besturen en zul je eerder aan een baan in de logistiek komen waar vooral met heftrucks wordt gewerkt.

Heftrucks

Een heftruck is een rijdend voertuig met een vork-constructie aan de voorzijde. Hiermee kunnen er objecten, pallets of producten worden verplaatst. Dit wordt vaak gebruikt omdat de objecten of pallets te zwaar zijn om dit handmatig te doen. Een heftruck kan de objecten vanaf de grond tot een redelijk hoge hoogte brengen, waardoor het een heel handig middel is. Er bestaat ook maatwerk voor heftrucks, zoals een kantelbak heftruck.

Een pompwagen of elektrische pompwagen doet in principe ook hetzelfde als een heftruck, maar een heftruck is vele malen efficiënter met zwaardere objecten en kan veel hogere hoogtes bereiken

Tegenwoordig zijn er ook elektrisch aangedreven heftrucks, in plaats van heftrucks die rijden op diesel of LPG. De heftruck hebben vele moderne opties, waarmee het de heftruckchauffeur makkelijk wordt gemaakt. Door de elektrische aandrijving zijn ze ook beter voor het milieu.

Heftruckcertificaat

Een heftruckcertificaat is voor mensen die als heftruckchauffeur of vorktruckchauffeur werkzaam zijn of willen zijn. Het is echter niet verplicht om te bezitten, maar het is wel sterk aangeraden om dit wel te behalen. Je zult namelijk eerder aan een baan komen in de logistiek. Daarnaast is de werkgever verplicht om de heftruckchauffeur goede uitleg geven over het gebruik van een heftruck. Dit is belangrijk voor de veiligheid van zowel de heftruckchauffeur, als voor de mensen en producten die er mee te maken hebben.

Een heftruckchauffeur moet weten hoe de heftruck werkt, hoe op een veilige manier gebruik kan worden gemaakt van de heftruck en gevaar kunnen herkennen. Als er een ongeval zich voordoet met een heftruck, dan moet de werkgever aan de inspectie kunnen verantwoorden dat de werknemer, die de heftruck bestuurt, de regels kent en kennis heeft van het rijden met een heftruck. Anders kan er een hoge boete worden gegeven en zal er geen schade worden uitgekeerd.

De cursus voor het behalen van een heftruckchauffeur kost vaak zo’n €500,- tot €1.000,- en duurt 1 dag of 2 dagen. Dit is echter afhankelijk van waar je je heftruckcertificaat van plan bent te halen. Er zijn cursussen voor de beginnende heftruckchauffeur en ook voor mensen die al ervaring hebben met het besturen van een heftruck.