28 januari 2022

Is online studeren iets voor jou?

2 min read
LMS van elearningtraining.nl

In een toenemende mate zien we onderwijs zich naar de virtuele wereld verplaatsen. Online studeren maakt het volgen van onderwijs enorm flexibel omdat je vanuit huis of waar je dan ook bent in de wereld aan de slag kan gaan met een studie naar jouw voorkeur!  Bij online leren zien we enkele algemene kenmerken naar voren komen die uniek zijn voor de digitale omgeving in vergelijking met het traditionele face-to-face leren. In dit artikel zullen we kijken naar enkele veelvoorkomende aspecten van online leeromgevingen en waar je op moet letten tijdens het volgen van een online studie. 

LMS van elearningtraining.nl

Onafhankelijk studeren wanneer je maar wilt! 

Wellicht een van de belangrijkste voordelen van online studeren is dat het je de kans geeft om overal ter wereld een studie te volgen. Dit maakt het mogelijk om bijvoorbeeld tijdens het reizen  je alsnog toe te spitsen op jouw academische interessegebieden. Hierbij moet je wel rekening houden met het feit dat online leren meer zelfstandigheid vereist. Omdat de leraar niet altijd aanwezig zal zijn om jouw progressie te controleren of je te helpen bij moeilijke vragen, is het van belang dat je jezelf vaardig maakt in het raadplegen van bronnen en middelen om de juiste informatie te vinden. 

Houd jezelf veel bezig met zelfreflectie 

Omdat je vooral op jezelf gewezen bent tijdens het volgen van een online studie, is het belangrijk dat  je regelmatig reflecteert op je eigen werk. Wanneer je aan de slag gaat in een online leeromgeving, zorg er dan voor dat je tijd vrijmaakt om na te denken over het materiaal voordat je reacties plaatst. In de online omgeving wordt veelvuldig gebruik gemaakt van onder andere questionnaires   wetenschappelijke artikelen, blogs en portfolio’s. Deze tools zijn er speciaal om te helpen bij het bevorderen van de persoonlijke reflectie en kunnen gebruikt worden om het leerproces en de persoonlijke toepassing van het cursusmateriaal te meten.

Maak gebruik van de mogelijkheden voor interactie!

Hoewel je tijdens online studies voornamelijk onafhankelijk aan de slag zult gaan, staan vele online studies erom bekend je de mogelijkheid te geven in contact te komen met je leraren en studiegenoten. Terwijl je uiteraard  geen klaslokaal deelt met elkaar, kan je nog steeds gebruik maken van discussieborden, online chat en videoconferenties om samen te werken. 

Ben jij nieuwsgierig om meer te weten te komen over online leren en hoe een leermanagementsysteem in elkaar zit om de ontwikkeling in een online leeromgeving te kunnen bijhouden? Neem dan een kijkje op LMS van elearningtraining.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *