Wat is burgerschapsvorming?

      Geen reacties op Wat is burgerschapsvorming?

Voor veel mensen is burgerschapsvorming hetzelfde als onderwijs. Het is echter veel meer dan dat. Bij burgerschapsvorming vorm je leerlingen tot actieve burgers die positief aan de samenleving bijdragen. Het is dus niet alleen lesgeven, maar zoveel meer. Voor sommige leraren kan dit moeilijk zijn. Ze weten dan niet hoe ze dit moeten doen. In deze blog lichten wij toe hoe je op twee manieren burgerschapsvorming dagelijks in je les kunt brengen.

Verbeterbord

Een verbeterbord is een fysiek bord dat iedere leerling elke dag in de les ziet. Op dit bord in de klas staan punten die verbeterd moeten worden of waar de klas nu aan werkt. Met de hulp van dit bord is er ook elke dag een gesprek. Zo weet iedereen hoe het met de anderen gaat en wat de doelen van de les zijn. Ook leren de leerlingen, met de hulp van dit bord om, meer verantwoordelijkheid te nemen. Niet alleen van hun eigen leerproces, maar ook met die van de anderen. Ze leren namelijk om samen doelen te bereiken en om hulp aan te bieden of te nemen.

Leerlingarena

Een leerlingarena is een soort gespreksvorm. In deze arena kunnen leerlingen hun mening geven over onderwijsgerelateerde onderwerpen. De leraren nodigen hier enkele leerlingen uit van verschillende klassen. Vervolgens zitten ze in een kring en praten. Belangrijk bij deze gespreksvorm is dat dit de tijd van de leerlingen is. Het is hun tijd om te praten en voor de leraren te luisteren. Met de antwoorden van de leerlingen proberen de leraren vervolgens om het onderwijs te verbeteren. Zo leren de leerlingen om naar elkaar te luisteren en hun eigen mening te uiten. Ze leren dat zij invloed kunnen hebben op hun omgeving. Het is daarom ook belangrijk dat je altijd een feedbacksessie hebt met de leerlingen om hun te kunnen vertellen wat jullie hebben bereikt.