Wat is een VCA certificaat?

      Geen reacties op Wat is een VCA certificaat?

VCA is een afkorting voor de Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers. Het is in principe een lijst opgemaakt uit aandachtspunten en werkmethodes die afstammen vanuit de gedachte dat veiligheid en gezondheid voorop staan tijdens het werk. Door de VCA kunnen werknemers die in een werkomgeving werken waar ze risico’s lopen zoals: de bouw, chemische stoffen, elektrotechniek en procesbesturing, veilig te werk gaan met hun gezondheid in gedachten (Bron: Invistra).

Waarom een VCA certificaat halen?

Veel werkgevers vragen of laten hun werknemers een VCA certificaat halen, zodat deze zich bewust zijn van alle risico’s die het werk met zich meebrengt. Als je op zoek bent naar een baan in een van de bovengenoemde sectoren, dan is de kans groter dat je wordt aangenomen als je een VCA hebt. Dit komt doordat werkgevers vaker kiezen voor VCA-gecertificeerde werknemers. Hierdoor is een VCA certificaat enorm belangrijk geworden en is het naast goed voor je veiligheid en gezondheid ook handig voor je banenjacht.

Soorten VCA’s

Er zijn 3 soorten VCA, de VCA basis, de VCA vol en VIL-VCU. Alle drie passen bij verschillende functies. Normaliter wordt een VCA basis gehaald door reguliere werknemers die in risicovolle omstandigheden (moeten) werken. De VCA vol kan door zowel reguliere werknemers als leidinggevende gevolgd worden. Dus mocht je ambitie hebben dan kan je alvast een VCA vol halen, mocht je promotie maken bij het bedrijf waar je (wilt) werken. Vil-VCU is voor intercedenten of leidinggevenden die vanuit een uitzendbureau komen, deze staan dus niet in direct contact met de risicovolle omstandigheden, maar horen hier wel kennis van te hebben.

Waar kan je je VCA halen?

Je kan overal in Nederland wel je VCA halen, bijvoorbeeld VCA Dordrecht. Kijk op Invistra waar jij jouw VCA kan halen! Invistra is een erkende VCA-opleider, dit herken je door het keurmerk Nederlandse Raad voor Training en Opleiding – oftewel NRTO.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *