7 december 2021

Wat zijn de voordelen aan een BBL opleiding?

2 min read

In het mbo bestaan 2 soorten leerroutes die je kunt volgen namelijk de beroepsopleidende leerweg (BOL) en de beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Bij een BOL-opleiding ga je voor 80% naar naar school. Op school krijg je uitleg over de theorie die hoort waar je voor studeert. De andere 20% van je opleiding bestaat uit stages. Je loopt stage bij een erkend bedrijf. Bij een BBl-opleiding ga je één of twee dagen naar school en voor de rest loop je stage bij een erkend leerbedrijf. 

Werkervaring

Tijdens je BBl opleiding loop je dus veel stage bij een erkend leerbedrijf. Je krijgt maar weinig theorie op school die je toepassen tijdens je stage. tijdens je stage doe je veel werkervaring op. Je leert van je stagebegeleider van het bedrijf waar je stage loopt. Tijdens een BBL-opleiding kom je gemiddeld één of twee dagen naar school. Op de dagen dat je op school bent wordt er theorie gegeven die je kunt toepassen tijdens je stage. Ook heb je contact met je mentor van school en beantwoord je veel vragen over jezelf. Wat wil je graag leren tijdens je stage? , Wat gaat er goed tijdens je stage? en wat gaat er minder goed tijdens je stage? 

salaris 

Als je een BBL-opleiding volgt krijg je meer stagevergoeding dan als je een BOL-opleiding doet. Als je een BOL-opleiding doet heb je geen recht op studiefinanciering. Ook heb je geen recht op een studenten OV-kaart. Vaak wordt je opleiding betaald door het bedrijf waar je stage loopt. Ook geven sommige werkgevers een reiskostenvergoeding als compensatie omdat de studenten geen studenten OV-kaart hebben. Als je een BBl-opleiding doet krijg je vaak wel meer stagevergoeding. Dit kan een overweging zijn voor mensen die al op zichzelf wonen maar toch een opleiding willen doen. Ook zou je een BBL-opleiding kunnen overwegen als je het prettig vind om lekker bezig te zijn en het  moet moeilijk vind theorie die je krijgt tuit boeken toe te passen in de praktijk
Tijdens je mbo studie zijn er dus verschillende opties. en dan niet alleen de opties uit de verschillende mbo opleidingen. Ook heb je tijdens het kiezen van je mbo-opleiding verschillende keuzes die je kunt overwegen zoals BBL-opleiding of een BOL-opleiding. overweeg al deze keuzes en kijk naar wat bij jou past.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *